Dia mundial contra l'assetjament escolar

La Conferència General de la Unesco va declarar el primer dijous de novembre Dia Internacional contra la Violència i l’Assetjament a l’Escola, inclòs el Ciberassetjament, una jornada que es reivindica des de 2020.

La violència i l’assetjament escolar, inclòs el ciberaassetjament, són freqüents i afecten molts infants i adolescents. La Unesco reconeix que la violència en l’entorn escolar en totes les seves formes atempta contra els drets de la infància i l’adolescència, la salut i el benestar, i fa una crida als Estats Membres, associats a les Nacions Unides, altres organitzacions internacionals i regionals interessades, així com a la societat civil, incloses les ONG, les persones i altres parts interessades a prestar ajuda en la promoció, organització i celebració d’aquest dia internacional.

L’assetjament escolar es defineix com una sèrie de comportaments, pràctiques o actituds que tenen com a objectiu agredir o fustigar un individu.  Es caracteritza per perseguir generar algun tipus de dany, ja sigui física o emocional, a la víctima objectiu i es pot manifestar en diferents àmbits: social,  físic, psicològic, sexual o ciberassetjament.

Aquest tipus de violència pot arribar a generar una relació d’assetjament constant i retiretaiu de forma unilateral, si no existeix una mediació escolaar per part dels centres educatius. En aquest sentit, l’Asociación Española para la Prevención del Acoso Escolar promou un pla de prevenció amb recomanacions per a les famílies, l’alumnat i escoles, que podeu llegir aquí. També a la web bullyng.cat, els seus promotors, experts en pedagogia i psicologia, ofereixen assessorament a escoles i famílies recursos sobre el tema, que podeu consultar en aquest enllaç.