Dissabte passat, 7 de juny, va tenir lloc en el Parador Nacional de Xàbia (Xàbia, Alacant) la XIII Jornada Epilèpsia i el Mar, que va reunir a un destacat grup de neuròlegs i neurocirugians sota la direcció, entre d’altres organismes, de la Societat Valenciana de Pediatria, la Societat Valenciana de Neurologia, l’Institut Valencià de Neurologia Pediàtrica, i el Club de Neurologia Pediàtrica de la Comunitat Valenciana.

Sota el títol Epilèpsia: nous enfocaments diagnòstics i tractaments per a una antiga malaltia, prop d’una cinquantena d’experts procedents de diferents hospitals d’Espanya van analitzar les més recents tendències en l’àmbit del diagnòstic de l’epilèpsia. Es va aprofitar la sessió per desgranar els últims avanços de la indústria farmacèutica per encarar l’afectació amb la major qualitat de vida possible.

Diagnòstic de l’epilèpsia

Fotografía de l'esdeveniment per www.lasprovincias.es.
Fotografía de l’esdeveniment per www.lasprovincias.es.

Els ponents van presentar els actuals plantejaments diagnòstics i les opcions terapèutiques més efectives i amb menor repercussió sobre el normal desenvolupament cerebral, que es van renovant constantment per a un control més eficaç del pacient.

Entre les sessions van destacar L’electroencefalograma en les epilèpsies generalitzades, a càrrec de la Dra. Pilar Peña; Mapes corticals en epilèpsia, pel Dr. Antonio Donaire; o La cerca dels circuits en l’epilèpsia, del Dr. Antonio Gutiérrez.

Tractament farmacològic

Els últims avanços de la indústria farmacèutica es van comentar en una taula rodona en la qual van participar els Drs. Jaime Parra, Ascensión Castillo, Vicente Villanueva i Juan José García Peñas, que van analitzar els tractaments basats en Lacosamida, Zonisamida, Perampanel i Midazolam respectivament.

Aquest últim medicament, el Midazolam, va despertar un gran interès entre els presents, ja que es tracta d’un medicament que es pot administrar de forma oral. Tal com va destacar el Dr. Fernando Mulas, Director de l’Institut Valencià de Neurologia Pediàtrica i un dels organitzadors de l’esdeveniment, l’administració per via oral facilita el tractament i pot ser de gran utilitat per atendre les necessitats dels malalts.

El Dr. Mulas, juntament amb el Dr. Javier López Trigo, també organitzador de l’esdeveniment, van aprofitar l’ocasió per insistir en la utilitat i la vigència d’una tècnica tan coneguda com l’electroencefalograma.

Finalment, com a novetat, la XIII edició de la Jornada Epilèpsia i el Mar va concedir un premi a la millor ponència de l’esdeveniment, que va recaure en la presentació d’un exemple d’un complex procés de diagnòstic que van dur a terme dos residents de l’Hospital La Fe de València.

Jornades d’Epilèpsia i el Mar

El nom d’aquestes Jornades va sorgir per la idea de l’ambivalència de l’estat de la mar que, en les seves denominacions, va des de plana fins a arbolada o muntanyenca, sent l’epilèpsia també molt canviant, des de denominar-se catastròfica en unes ocasions fins a aconseguir-se la calma total en unes altres.

Aquest punt de vista coincideix plenament amb el de Mar de Somnis, doncs l’origen de la denominació de la nostra associació és el mateix, al que li hem afegit el concepte Somnis (Somnis) per expressar la voluntat de construir una vida millor per a totes les persones afectades per l’epilèpsia.