Tractament de l'epilèpsia

El principal tractament per a l’epilèpsia es basa en la utilització de fàrmacs antiepilèptics.

Des de la primera crisi epilèptica s’ha de tractar de buscar la seva causa, perquè el tractament d’aquesta causa té prioritat sobre el tractament dels síntomes de la crisi. En funció del tipus d’epilèpsia de què es tracti y les possibles malalties que ja tingui el pacient, el tractament variarà.

La medicació sol tenir importants efectes secundaris que poden ser des de el decaiment i la irritabilitat, fins a l’eufòria o la dificultat per gestionar les emocions.

Per aquest motiu, a vegades s’utilitzen un altre medicament (teràpia combinada) que contraresta l’acció desmesurada del primer amb la finalitat de trobar el millor estat físic i emocional per a la persona. Durant aquest període cal tenir paciència per què la regulació de les dosis es duu a terme durant mesos i cada cos la metabolitza de maneres diferents.

No hi ha una fórmula única, sinó que cal trobar la millor per a cada persona. Existeixen altres opcions per als quals cada pacient haurà de valorar si és candidat per la seva mena d’epilèpsia.

La FEDE, Federació Espanyola d’Epilèpsia, seguint les línies estratègiques de l’Epilepsy Foundation, l’Epilepsy Society i la International Bureau for Epilepsy, ha establert 4 models de tractament:

  • Fàrmacs (FAES, fármacs epilèptics): El 70% de les persones que conviuen amb l’epilèpsia responen al tractament aplicat pel professional mèdic. Cada tractament és únic i individual. En aquest link de FEDE,podeu ampliar la informació sobre aquest aspecte de la Societat Espanyola de Neurologia i la Fundació del Cervell.

Quins són els fàrmacs antiepilèptics? L’associació Apice Epilepsia ha fer un llistat dels fàrmacs més utilitzats. Aquí teniu l’enllaç.

  • Cirurgia: Principal opció per a la millora de les persones amb epilèpsia refractaria. En aquest enllaç, teniu dos vídeos on s’expliquen com és la cirurgia i quines proves es fan.
  • Tractaments paliatiusDieta cetogènica i estimulador del nervi òptic.
  • Altres alternativesCannabidiol i neuroestimulació.

Informació afegida a la informació sobre tractament:
Cirurgia, quan la medicació no funciona 

Si la part afectada per l’epilèpsia i desencadenant de les crisis és només una petita àrea de cèl·lules cerebrals, definida amb precisió, es pot considerar una intervenció quirúrgica. Especialment, en aquelles persones en les quals la medicació no funciona.

La cirurgia per a tractar l’epilèpsia és un procediment en el qual s’extreu l’àrea del cervell on s’originen les crisis. I funciona millor en les persones que sempre tenen les crisis en la mateixa zona del cervell. Es pot considerar una intervenció quirúrgica entre el 10% i el 15% dels pacients

Dieta cetogènica,  dieta rica en greixos i baixa en hidrats

Els neuròlegs infantils assenyalen que en disminuir els hidrats de carboni, l’organisme recorre als lípids com a font primària d’energia.  Això genera una sensació similar a la del dejuni i el metabolisme actua d’una forma diferent, generant *acidosis i partícules cetòniques que permeten que els pacients amb la malaltia millorin. En Healthy Children teniu una àmplia i detallada informació en castellà sobre la dieta cetogènica.

Es tracta d’una dieta estricta basada en aliments rics en greixos i baixos en carbohidrats, proteïnes i calories. El seu objectiu és reduir el número de crisi. En alguns tipus d’epilèpsia, especialment en nens, aquesta dieta específica ha demostrat la seva utilitat. Aquest tipus de dieta ha de realitzar-se en centres especialitzats i sota supervisió estricta de nutricionistes.

  • Com funciona?

Diversos estudis   han demostrat que la dieta cetogènica redueix i prevé les convulsions en molts nens les crisis convulsives dels quals no podien ser controlades pels medicaments, i per a aquells que no  van poder tolerar els efectes secundaris dels seus medicaments. En la dieta cetogènica, el consum de greixos s’incrementa de manera significativa mentre que la de carbohidrats disminueix de manera exponencial. Quan l’organisme recorre als lípids, quan els metabolitza, es produeix acitosi i cossos cetònics com si d’una situació de dejuni es tractés. Encara que no se sap per què motiu la dieta cetogènica és capaç de disminuir el número de crisi en pacients amb epilèpsia, la veritat és que una gran part de les persones que la inicien, milloren molt significativament.

  • Té efectes secundaris la dieta cetogènica?

Pot ocasionar uns certs efectes secundaris lleus en alguns nens, com ara restrenyiment, reflux, canvi de pes, càlculs en els ronyons (a causa de l’acumulació d’àcid úric en la sang). Algunes famílies noten canvis en l’estat d’ànim, com ara hiperactivitat o irritabilitat.

Alguns dels efectes secundaris es poden reduir fent ajustament a la dieta o amb més medicaments.

  • Què s’ha de tenir en compte a l’hora de prendre la dieta cetogènica?

-La dieta ha de ser controlada pel professional mèdic. Ens pares no poden decidir si aplicar-la o no.

-Tots els aliments o la fórmula han de ser pesats diàriament i cada menjar ha de ser consumida per complet.

-Alguns nens es poden sentir aïllats a l’escola pel fet que no poden menjar aliments “normals”.

-Existeix la possibilitat que, encara que segueixi la dieta estrictament, no funcioni en alguns nens.

Amplia la informació en aquest enllac.

Estimulació del nervi vague 

L’estimulador és un dispositiu que s’implanta en el cos del pacient mitjançant una intervenció. Electroestimula periòdicament el nervi vague podent reduir el número i la intensitat de les crisis.

Més informació en aquest enllaç.