Tens un fill/a cursant l’ESO? Ja han començat els problemes amb la taula periòdica? Els mapes de geografia, capitals, rius, muntanyes…? Quantes vegades ens nostres fills es desesperen perquè no aconsegueixen memoritzar aquestes dades!

Les famílies de Mar de Somnis utilitzen diferents trucs per ajudar a memoritzar i aquí els compartim per si us poden ser útils.

MúsicaT’ho dic cantant

La geografia suposa un exercici de memòria important que els nostres fills/es han de realitzar, amb els mapes físics i polítics que a la primària, però sobretot a la secundària, han d’estudiar. Per a aquest moment, hi ha famílies que han fet servir tècniques musicals i ens diuen que amb molt d’èxit. Ens expliquen com ho fan.

A la meva filla li agrada molt cantar i la música en general, i ja des de la primària fèiem servir aquest recurs per ajudar-la a memoritzar noms de muntanyes,  serrelades i rius. Per exemple, recopilem totes les serrelades en un llistat i les agrupem per continents. Darrera de cada continent, ‘cantem’ la llista de serrelades amb alguna música d’una cançó que ella conegui molt bé. I així, amb una de les cançons memoritza les serrelades. Després repetim amb els cims, escollint una altra cançó que li agradi cantar. I finalment, fem el mateix amb els rius i una tercera cançó que li agradi.

No sembla possible, però sí, mai més no ha oblidat serrelades, muntanyes ni rius. Això sí, cantant!

Jocs de taula
Un altre dels moments de dificultat al qual els nostres filles/ells s’enfronten durant l’etapa de l’ESO arriba amb la taula periòdica, i algunes famílies ens proposen utilitzar el joc per ajudar a recordar elements, abreviatures i nombres atòmics de cada element.
La baralla de cartes. Aquest és un material molt fàcil de fer a casa i va ser la manera que el professor de 3r d’ESO de l’institut del meu fill va aconseguir que casi tots aprenguessin la taula periòdica. La química mai va ser la passió del meu fill, però amb aquest joc aconseguí bones notes. Pots aprofitar una capsa de cartró, de cereals, de galetes… el que tingueu a mà, i dibuixar 118 quadradets iguals, on escrius el nom, l’abreviatura i el nombre atòmic, o bé podeu imprimir una taula periòdica i retallar els quadradets per enganxar-los sobre els quadrats de cartró. Pots ampliar la taula periòdica, de manera que el quadrat de cartró sigui més gran que el retallat, del tamany que vulguis, però amb el format còmode d’una carta. Hauries de tenir 118 quadradets (el número dels elements químics). Com que els elements químics s’agrupen per columnes i blocs amb aquells que tenen característiques comunes, per diferenciar-los podeu pintar la cantonada superior esquerra de la carta d’un color que correspongui a cada grup. Un cop tingueu aquestabaralla‘ de cartes especials, ja podeu jugar. Si retalleu en una cartolina una taula ordenada, podeu jugar a ubicar cada element a la seva posició. Encara que no  ho sembli, ho memoritzen ràpid! També podeu jugar a enumerar les sigles i que busquin el seu lloc… hi ha moltes variants del joc, trobeu la que us vagi millor. A aprendre i jugar!
Joc dels barcos. Necesitaràs dues cartolines que un cop doblegades per la meitat, hi càpiga en cadascuna de les meitats una taula d’elements químics. Fes 4 còpies de la taula periòdica, a les files li correspondran lletres i a les columnes números. Col·loca cada cartolina, que prèviament has doblegat per la meitat, en angle recte, de manera que una de les parts quedi en posició vertical i l’altra part en horitzontal sobre la taula. Farem el mateix amb l’altra cartolina, i per crear el tauler, unirem les dues parts verticals de les dues cartolines amb un clip. Enganxa una taula periòdica en cadascuna de las parts de la cartolina: la que quedarà davant del/la jugador/a servirà per indicar quin element de la tauyla aperiòdica vol assenyalar; la que quedi damunt la taula serà on s’aniran ‘enfonsantels elements, com si fossin els barcos del joc tradicional.

* Taula periòdica gratuïta de Keith Enevoldsen.

Les Mnemotècniques
I tu, quin truc tens per ajudar el teu fill/a els temes més pesats de memoritzar?
A Mar de Somnis us animem a fer servir els recursos nmemotècnics, aquelles tècniques a les quals tots recorrem alguna vegada per recordar informacions. Estan basats en l’associació mental entre diversos elements perquè sigui fàcil memoritzar-los i aprendre’ls. Poden adaptar-se als teus interessos i ajudar-se de cançons que ens donin les sigles del que hem d’aprendre o fer servir paraules clau. Fins i tot, podem inventar contes o embarbussaments, per molt absurds que semblin, que continguin la paruala clau que ens portarà al contingut que volem memoritzar.
Podeu consultar les nostres recomanacions en alguns vídeos relacionats amb aquestes nmemotècniques