Com es diagnostica l’epilèpsia
La primera crisi sol portar al pacient a la consulta d’urgències davant de la seva sorpresa i desconeixement sobre el què li està passant. Hi ha molts tipus de crisis però a partir de l’explicació que se li dona al metge, per saber si es tracta d’una crisi epilèptica, aquest procedeix a realitzar proves diagnòstiques.
Durant el procés diagnòstic, els metges intentaran determinar la causa de les crisis. També intentaran verificar si existeixen signes d’epilèpsia juntament a altres trastorns. El diagnòstic de cada nen o nena és únic, tanmateix, l’especialista us pot fer preguntes sobre l’embaràs de la mare i el naixement del nen o nena.
Què inclou el procés diagnòstic
- Un historial mèdic detallat d’epilèpsia a la família. A més, s’indagarà sobre l’existència de febres altes, lesions series al cap i períodes de no atenció, mirades fixes o suspensió de la respiració.
- Informació detallada sobre les crisis – Es aconsellable que la persona que va presenciar la crisi del seu fill/a estigui present per comunicar-li al metge els detalls de tot allò que va observar.
- Examen físic – Aquest inclourà l’avaluació de la funció cardíaca, neurològica i mental.
- Anàlisis de sang – L’anàlisi de sang s’utilitza per identificar les possibles causes de les crisis i/o per identificar una altra malaltia que pogués contribuir a la presència de les crisis.
- Tomografia Axial Computaritzada o tomografia computaritzada (TAC) – Pot ajudar a determinar si les convulsions són causades per una lesió cerebral aguda o crònica.
- Electroencefalograma (EEG per les seves sigles en anglès) – Aquest mostra l’activitat del cervell i pot servir per avaluar el risc de recurrència de les crisis. També pot ajudar a determinar el tipus de crisis i el síndrome d’epilèpsia. L’electroencefalograma també ajuda a determinar a on s’originen les crisis en el cervell.
- Imatge de Ressonància Magnètica – Aquesta és una imatge del cervell que és altament preferida en l’avaluació dels nens i nenes amb crisis acabades de diagnosticar o amb crisis que poden haver començat en una àrea particular del cervell.
El primer diagnòstic d’epilèpsia
La primera vegada que s’escolta en un despatx mèdic la paraula ‘epilèpsia’ els nervis no ens deixen ni parlar ni escoltar.
Comencem a pensar tantes coses que no entenem tot allò que el nostre metge ens vol dir sobre l’epilèpsia i el tipus d’epilèpsia que afecta al nostra familiar.
Com que Mar de Somnis està focalitzada en la infància i joventut, el més segur és que l’epilèpsia afecta al teu fill o filla. Cert?
Després de que el teu fill o filla rep el diagnòstic d’epilèpsia, els pares anem de despatx en despatx tenint a la nostra agenda les cites mèdiques, els horaris dels medicaments i investigant per compte nostra sobre l’epilèpsia, els tractaments i vigilant al nostra fill o filla. Aquest procés pot generar molt estrès.
- Des de Mar de Somnis et recomanem que estiguis tranquil/a. No t’agobiis.
- Contacta amb les associacions d’epilèpsia de la teva localitat, per tal que et parlin de l’experiència diària i sobretot tracta de tenir una relació fluïda amb l’equip mèdic que atén al teu fill/a.
I diem equip mèdic perquè l’epilèpsia és un símptoma neuronal multidisciplinar. És a dir, que afecta a diferents especialitats mèdiques.
Especialidades médicas y epilepsia
A diferencia de otras realidades, la epilepsia está relacionada con una gran diversidad de especialistas que hay que comprender para poderlos coordinar.
- Pediatra – El médico que se especializa en el tratamiento de los niños. Aunque el pediatra estará en permanente contacto con el médico especializado en epilepsia (epileptólogo) o enfermedades del cerebro (neurólogo). En los últimos años están surgiendo especialistas que tratan la epilepsia en edad infantil, el neuropediatra. En este enlace podrás tener más información sobre esta especialidad que presta especial atención al neurodesarrollo y a las interferencias que sobre éste causa la enfermedad, neurológica o no.
- Neurólogo – Médico que se especializa en el tratamiento de enfermedades del cerebro, incluyendo la epilepsia. El neurólogo no necesariamente es especialista en epilepsia.
- Epileptólogo – Es una especialidad médica en el que el neurólogo se especializa en el tratamiento de la epilepsia. El hecho de que existan médicos epileptólogos hace posible que las personas que sufren este síntoma tengan un tratamiento más específico. Generalmente se recomienda sólo si el tratamiento estándar no funciona o si el diagnóstico no está claro. Gracias al epileptólogo, el diagnóstico y el tratamiento son cada vez más efectivos.
- Enfermera/o especializado – Generalmente trabaja junto a un pediatra, un neurólogo o un epileptólogo.
Altres especialistes
Altres especialitats que també poden formar part de l’equip en el tractament del nostre familiar són:
- Neuropsicòleg – Psicòleg especialitzat en l’avaluació de la funció cognitiva del cervell i el rendiment acadèmic.
- Psiquiatra – Metge que s’especialitza en el tractament de problemes psiquiàtrics i salut mental.
- Psicòleg – Un professional de l’àmbit de la salut mental que s’especialitza en l’avaluació i tractament del nens i nenes amb problemes de conducta i aprenentatge.
- Logopeda – S’encarrega de realitzar la prevenció, la detecció, l’avaluació, el diagnòstic i el tractament o intervenció dels problemes de veu, parla, llenguatge (oral i escrit), audició, comunicació i de les funcions orals associades (respiració, mastegar i deglució) mitjançant tècniques terapèutiques.