rosaL’Hospital del Mar de Barcelona ha aconseguit millorar el diagnòstic de l’epilèpsia mitjançant l’adquisició del “Robot Rosa” (Robotized Stereotactic Assistant), una màquina capaç d’implantar amb gran precisió elèctrodes intracraneals per determinar les zones del cervell on s’origina la malaltia.

 

Gràcies a això, es pot delimitar amb major exactitud les zones del cervell que poden preservar-se i limitar, per tant, danys que poguessin afectar en el futur a funcions com la parla o la mobilitat. Es tracta d’un avenç important, doncs hi ha determinats tipus d’epilèpsia que són més resistents a la medicació, i que han de tractar-se mitjançant la cirurgia en les parts del cervell on s’origina la disfunció.

Dins del cervell
Anteriorment s’utilitzaven elèctrodes que es situaven en la superfície del crani, però ara el Robot Rosa permet implantar-los dins del cervell. Durant dues setmanes mesuraran l’activitat cerebral en cada crisi, la qual cosa brindarà als especialistes la informació necessària per poder realitzar intervencions quirúrgiques molt menys invasives.

Menys temps en quiròfan
Segons el cap del Servei de Neurocirugia de l’Hospital del Mar, Gerard Conesa, s’ha reduït significativament el temps de quiròfan: per implantar 20 elèctrodes, anteriorment es requerien més de 12 hores d’operació, mentre que ara és possible fer-ho en 3 hores.

Millor qualitat de vida
Un dels primers pacients a sotmetre’s a una intervenció dissenyada pel Robotized Stereotactic Assistant ha estat la Nora, una jove que va passar de sofrir tres crisis epilèptiques al mes a millorar notablement la seva qualitat de vida i passar diversos mesos sense sofrir cap altre episodi.

L’Hospital del Mar és el primer hospital públic d’Espanya que ha incorporat el Robot Rosa, un sistema que ofereix una solució pel 30% de les aproximadament 400.000 persones que conviuen amb l’epilèpsia a Espanya i que no troben solució en els tractaments farmacològics habituals.