Seguint amb la intensa activitat que desenvolupem des de Mar de Somnis amb motiu del Dia Nacional de l’Epilèpsia, després de “l’Epiacció” al metro de Barcelona i als carrers de Madrid del dia 26 de maig, vam acudir a la Jornada Informativa per a pacients amb epilèpsia que realitzava l’equip mèdic de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, i en la qual participàvem amb la ponència Art i epilèpsia.

Jornada Informativa sobre la epilepsia en el Hospital Vall d’HebronLa sessió va estar composta de diverses ponències sobre diferents aspectes de l’epilèpsia, des de l’històric fins als avenços en el diagnòstic, per oferir una aproximació divulgativa i amena als assistents.

Després de la introducció i presentacions, va intervenir el Dr. Salas Puig per oferir una visió històrica de l’epilèpsia. Una bona oportunitat per veure com els homes i dones de tots els temps han discriminat als seus congèneres pel fet de tenir epilèpsia, perquè ja en temps dels romans s’havia d’interrompre una assemblea si algú patia una crisi, i els assistents havien de “purificar els seus cossos” per evitar el contagi.

El camp de les emocions i la seva influència en l’epilèpsia va anar a càrrec del Dr. Manuel Toledo que va posar una mica de llum en la relació que hi ha entre l’epilèpsia i els estats emocionals del pacient, desgranant el paper que juguen aquests en una millor qualitat de vida i la seva influència en les crisis.

També es van abordar aspectes com les pautes d’actuació davant d’una crisi d’epilèpsia i els avenços en el diagnòstic i el tractament de l’epilèpsia, després de la qual cosa es va donar pas a la ponència que aportava Mar de Somnis, sota el títol: Art i Epilèpsia.

La xerrada es va iniciar amb la presentació de Mar de Somnis a càrrec de la seva Directora, l’Elisenda Polinyà, que va introduir als presents en les activitats que promou l’entitat, ja sigui per a l’oci o l’aprenentatge dels nois i noies amb epilèpsia, o per conscienciar la societat sobre els estigmes i les situacions injustes que s’hi deriven.

A continuació, la Francesca d’Errico, Directora de Tallers Artístics, va presentar el cas d’Helena, una participant dels tallers SomniART. Una de les seves obres va ser escollida pel certamen nord-americà “Hidden Truth” (Veritat Amagada) per representar les persones amb epilèpsia. L’artterapeuta va explicar com l’Helena va descobrir la passió de expressar-se a través del llenguatge plàstic, alhora que va començar a ser capaç de manifestar els seus records sobre les etapes inicials de la seva epilèpsia: més de 80 crisi en un cap de setmana i el coma induït al que va haver de ser sotmesa.