‘El meu cas és l’exemple que l’esgrima i l’epilèpsia es poden compaginar’

Amb 33 anys, la Lucía conviu amb l’epilèpsia des dels 17 anys, una malaltia que no li ha impedit formar part de l’elit esportiva.

Quatre medalles internacionals les dues últimes temporades l’han portat a ser una fixa al TOP10 del rànquing mundial del sabre femení i un dels noms que sona amb més força a l’esgrima.

Si escau, els episodis van començar sent adolescent. Es trobava a classe, s’aixecava per anar al bany i després no recordava què havia passat. Quan va veure a les notícies la mort d’Antonio Puerta es va espantar en pensar que alguna cosa semblant podria estar-hi succeint.

Lucia Martin

Després de diversos exàmens, un neuròleg em va dir que patia “una epilèpsia de llibre”.

A partir d’aquí van venir més proves i al principi va ser un xoc perquè el primer que penses és que no podràs tenir una vida normal, que no et podràs dedicar a l’esport, que no podràs fer res. Però no em vaig rendir, vaig anar a diversos neuròlegs fins que en vaig trobar un que ja havia treballat amb altres esportistes i que va trobar la medicació d’acord amb mi. Després de provar-ne moltes, aconseguim arribar a l’estabilitat que tinc ara.

“He patit moltes crisis en tornejos i entrenaments, però duren molt poc, no més de mig minut i em dóna temps a reposar-me”, comenta en conversa amb EL MUNDO sobre una epilèpsia que assegura “afecta altres esportistes, encara que no ho vulguin exposar públicament ”.

“Jo sento que he de fer pedagogia perquè durant molts anys no vaig estar diagnosticada i va ser angoixant”, proclama Martín-Portugués

«No temo l’epilèpsia, sinó viure amb por»

“Així que m’agradaria enviar un missatge a la gent que pateix aquesta malaltia: que no es resignin, que sempre es pot millorar la teva qualitat de vida, encara que sigui una mica.”

Esgrima

Si escau, assegura que l’esport l’ha ajudat moltíssim perquè amb la malaltia és molt important portar una rutina i una disciplina, i això és el que fa gràcies a l’esgrima: “Portar aquesta bona higiene de vida m’ha portat a controlar la epilèpsia”.

Finalment no va poder aconseguir l’anhelada medalla a París, però la seva lluita contra l’epilèpsia la continua guanyant cada dia. Esforçant-se per superar-se, per tirar endavant.

Sens dubte és un bon exemple de lluita contra l’epilèpsia, un exemple que ens ha de servir a tots, cadascun en les seves circumstàncies i cas clínic específic, per continuar esforçant-nos per arribar al següent nivell, per fer un altre pas més, per seguir lluitant per la nostra medalla particular.

Ànims i força des d’aquí no us faltaran.