Setembre i la tornada a l'escola

El mes de setembre és la tornada a la rutina, després de les vacances d’estiu, quan dediquem estones per relaxar-nos i gaudir de temps lliure amb familiars i amics. Però setembre és sobretot la tornada a l’escola, retrobament amb companys i amics, i aprenentatges escolars per als nostres fills i filles.

Per a algunes famílies amb fills amb epilèpsia, el curs escolar pot suposar complicacions afegides per l’aparició de dificultats en l’entorn acadèmic que provoquen estats d’ànim no desitjables. Cada cas és particular i cal valorar-lo de forma individual, però sí que podem assenyalar algunes recomanacions generals en relació amb l’escola per a l’alumnat amb epilèpsia.

Informar l’escola de la malaltia i dels efectes secundaris dels tractaments farmacològics. Comprendre l’epilèpsia i com respondre a una crisi són aspectes clau per aconseguir la normalització i la integració de l’alumnat amb aquesta condició. S’aconsella a les famílies mantenir una reunió amb la direcció i el professorat a principi de curs.

Parlar de l’epilèpsia amb naturalitat i respondre a les preguntes i dubtes que es puguin generar. Patir una crisi epilèptica pot repercutir de forma intensa en la vida d’un infant i en la seva integració social, per això és important que es pugui abordar en l’entorn escolar. L’entorn educatiu ha d’entendre què és la malaltia i com pot afectar l’alumne. Mar de Somnis ofereix a les famílies el programa Epi què? per a escoles i instituts, amb informació per a mestres, professors i alumnat.

Detectar i valorar possibles dificultats d’aprenentatge amb l’equip pedagògic per establir les adaptacions que permetin un desenvolupament de l’aprenentatge personalitzat i adequat a les habilitats de l’alumne. Dues terceres parts dels nens i nenes amb epilèpsia poden continuar una escolarització ordinària. D’aquests, un 85% no requereixen intervencions específiques i la resta poden necessitar algun reforç o adaptació. En aquest enllaç de la nostra web hi trobareu alguns recursos de suport sobre educació i aprenentatge.

Establir un canal de comunicació fluïd entre l’escola i la família. Les repercussions de l’epilèpsia en el rendiment escolar responen a la interacció de factors múltiples. La comunicació amb el centre escolar és important per detectar canvis i necessitats.

Comprendre l’epilèpsia, les necessitats de l’infant i com afrontar una crisi són aspectes clau per aconseguir la normalització i la integració. En aquest sentit, mestres i professors són imprescindibles per explicar a la resta de l’alumnat la situació, evitar reaccions de por o de rebuig, i ajudar a fomentar l’adaptació del grup.

Per aconseguir-ho, la formació és clau. I Mar de Somnis ofereix els tallers d’aprenentatge ‘Epi… què?, unes sessions informatives gratuïtes per a centres escolars, destinades a comprendre l’epilèpsia i resoldre dubtes i confusions habituals sobre aquesta malaltia, així com informar de com cal actuar quan una persona pateix una crisi d’epilèpsia.

És molt important que l’entorn educatiu entengui què és l’epilèpsia i com afecta a l’alumne. El desconeixement i la ignorància que existeixen sobre l’epilèpsia i l’estigma que genera aquest diagnòstic en la població general són més nocius per a les persones que la pròpia malaltia.