En aquest post volem presentar-vos el Museu Alemany de l’Epilèpsia, a la ciutat de Kork. No es tracta que ens anem tots a Alemanya ara per visitar-ho, ni que muntem allà la propera trobada trimestral SomniART, però sí que es pot fer una visita virtual al seu web.

epilepsy-korkL’interfície no és precisament moderna i tampoc hi ha moltes imatges, però si que té uns bons continguts en diversos idiomes, entre ells l’espanyol.

Gràcies a aquest museu podrem conèixer algunes de les estranyes denominacions que la Humanitat ha anat posant a l’epilèpsia en funció de les seves creences o supersticions. Per exemple, se l’havia anomenat “malaltia lunar” en considerar que es tractava d’una malaltia subjecta a les fases del satèl·lit. O també “malaltia demoníaca” en considerar-la una maledicció causada per esperits nocius.

exvoto1766En tot cas, crida l’atenció que se sabés més de l’epilèpsia en l’antiga Grècia que en l’Europa de l’Edat Mitjana, és a dir, 1.500 anys abans!

Històricament, les persones amb epilèpsia eren recloses en presons, manicomis i fins i tot en leproseries. No és fins a ben entrat el segle XIX que comencen a construir-se els primers centres hospitalaris per a persones que experimentaven crisis epilèptiques. A Alemanya, el primer va ser inaugurat el 1855 pel Dr. F. A. Reimer a la localitat de Görlitz. El 1892 es va inaugurar a Kork el “sanatori i asil per a nens epilèptics“, que actualment alberga el museu.

Una visita al Museu Alemany de l’Epilèpsia, encara que sigui virtual, ajuda a comprendre per què continuen vius en la societat alguns estigmes que una concepció lliure del que és la salut no acceptaria mai.

postals

Museu Alemany de l’Epilèpsia
– Museu sobre l’epilèpsia i història de l’epilèpsia –
Oberdorfstrasse 8, D-77694 Kehl-Kork, Alemanya
Obert els diumenges 14.00 – 17.00h. Entrada gratuïta
(Prèvia sol·licitud s’admeten visites de grups fora de l’horari establert)